Tuesday, 10 May 2016

Concept van de nieuwe tentoonstelling

Hallo!

De lente is eindelijk  in het land en we hebben al kunnen genieten van het mooie terras van het BELvue! En ja, voor wie er nog aan twijfelde: wij zijn open voor het publiek! Goed om weten als je in de buurt bent, want je kunt hier een hapje komen eten en een kijkje nemen in de tentoonstelling HALLO BABY over geboorterituelen. Een heel leuke tentoonstelling, die bovendien ook gratis is! Alle info vind je hier.


Vandaag willen we jullie graag wat meer vertellen over de nieuwe tentoonstelling. Vorige week kon je het begin van de opstelling zien en je vraagt je misschien af hoe de tentoonstelling er zal uitzien als ze volledig klaar is? Wel, dat zullen we even proberen toelichten, met de plannen erbij!

De nieuwe permanente tentoonstelling van het BELvue zal te vinden zijn op de 1ste en de 2de  verdieping van het gebouw en zal handelen over ‘België en zijn geschiedenis’. Het is de bedoeling om België en zijn geschiedenis te bekijken vanuit thematisch oogpunt. Daarvoor zijn zeven thema’s gekozen: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, talen en Europa. Zeven thema’s, in zeven zalen dus. In elke zaal krijg je eerst enkele getuigenissen over het onderwerp. Het thema wordt dus eerst bekeken door een hedendaagse bril en daarna gesitueerd in de geschiedenis van België.
Op die manier willen we proberen de bezoeker tijdens het hele bezoek een beter inzicht te bieden in onze eigen samenleving. We verklaren het hedendaagse België dus aan de hand van zijn geschiedenis.

In elke zaal is ook telkens een ‘monument’ opgesteld, dat nauw aansluit bij het thema, in combinatie met modules met voorwerpen, documenten, beeld- en geluidsopnames.
Hier zie je een voorbeeld van de zaal over ‘migratie’, met het bijhorende monument (de opgestapelde koffers), periscopen waarmee je films en beelden kunt bekijken en meubelen die onder andere de migratie van Belgen naar Noord-Amerika aan het begin van de twintigste eeuw voorstellen, de grote migratiegolven naar België en de superdiversiteit van onze huidige samenleving.

Of er ook nog iets te zien is in de gangen? Zeker! In de gangen komt een werkelijk unieke galerij met voorwerpen, die het materiële geheugen van België wil zijn. De voorwerpen worden chronologisch getoond, van 1830 tot vandaag, en zijn heel divers van aard: een carnavalkostuum van Binche, een bal met de handtekeningen van de Rode Duivels, een kristallen vaas van Val Saint-Lambert, de moto van koning Albert II, designvoorwerpen, een Belgische uitvinding, …
Dat zal er dan ongeveer zo uitzien!
De tentoonstelling zal worden aangeboden in vier talen: de drie nationale talen en het Engels. Daardoor zullen zoveel mogelijk mensen voor 100% van de tentoonstelling kunnen genieten.
Wij hebben ook parcours voorzien voor kinderen en scholen en er zijn ook audioguides beschikbaar. Maar dat is stof voor een volgend artikel!

Tot binnenkort!

No comments:

Post a Comment