Thursday, 9 June 2016

De parcours voor de bezoekers

Over anderhalve maand opent het BELvue zijn volledig nieuwe permanente tentoonstelling over België en de geschiedenis van ons land. We zullen niet ontkennen dat de stress toeneemt, maar we willen jullie toch ook heel snel het nieuwe parcours voorstellen!

Een nieuwe tentoonstelling, dat betekent een nieuw concept, een lange voorbereiding, de nodige tijd om alles op te stellen, … maar ook het bedenken van enkele parcours voor de bezoekers. Volwassenen, gezinnen, scholen – er zal echt voor elk wat wils zijn… Vandaag willen we jullie een voorsmaakje geven van wat we onze bezoekers zullen aanbieden.

In het BELvue proberen we te werken voor alle doelgroepen, maar onze opdracht bestaat erin om jongeren en de allerjongsten te laten kennismaken met België en zijn geschiedenis.

Sinds enkele maanden broeden we dus op speelse en originele parcours die de allerkleinsten en ook de groteren – ongetwijfeld – veel plezier zullen bieden. Of je nu naar het BELvue komt met je kinderen, kleinkinderen, je nicht, je neefje of de zoon van je buur, je kunt de nieuwe tentoonstelling gemakkelijk met hen bezoeken want we hebben verschillende parcours gemaakt voor de verschillende leeftijdsgroepen.


Zo neemt Zeno de ontdekkingsreiziger de kinderen mee op reis in zijn bestelwagen met periscoop om hun België in al zijn aspecten te leren kennen. We kunnen het niet meer laten om jullie zijn bestelwagen te laten zien!

We zijn ook heel trots om jullie onze twee tochtgenootjes voor te stellen: Mimi & Momo!


Dankzij hen kunnen de allerkleinsten – vanaf 3 jaar! – de verschillende kleuren leren kennen en op zoek gaan naar verloren voorwerpen in het hele museum. 


Maar dat is niet alles, we hebben nog heel veel andere zaken in petto! ‘Ik ben de minister!’ is de titel van een ander parcours waarin de kinderen in de huid van een minister kunnen kruipen. Niet echt gemakkelijk, maar op het eind wacht een beloning voor de moedige bezoekers die hun taak goed hebben volbracht!…

Kortom, je hebt waarschijnlijk al begrepen dat de kinderen zich niet zullen vervelen in het BELvue!

Om ons deze parcours te helpen ontwikkelen, hebben we een beroep gedaan op Sarah en Barbara van Casa Blanca, twee enthousiaste mensen die bruisen van de ideeën en met wie we al lang samenwerken.

Ook EduBEL, het dynamische team van de educatieve dienst van het BELvue, heeft zich de hersenen gepijnigd om originele bezoeken en workshops aan te bieden aan scholen. Zij zijn leerkrachten, dus ze zijn goed op de hoogte van de didactische methodes die ze moeten gebruiken en ze zoeken altijd naar de meest inter-ACTIEVE manier om inhoud over te brengen aan de leerlingen. 

Waar we onze hun inspiratie halen? We lezen en documenteren ons, maar we organiseren vooral onstuimige brainstormsessies waarin iedereen ideeën uitwisselt. Uiteindelijk lukt het ons dan om originele concepten te vinden die de scholen hopelijk zullen bevallen! Voor het nieuwe schooljaar staat alvast een nieuwigheid op het programma: de grote ‘Ronde van het BELvue’! De leerlingen nemen deel aan een grote originele quiz en worden echte deskundigen op het gebied van België.

Bij een nieuwe tentoonstelling hoort ook een nieuwe audioguide! Voor het najaar bereiden we een nieuwe app voor waarmee jullie de nieuwe tentoonstelling kunnen bezoeken. Met behulp van je smartphone of tablet, kun je heel wat dingen beluisteren, zien en ook aanraken. En bovendien zal die app gratis zijn!

We werken ook aan een volledig nieuw parcours waarmee blinden en slechtzienden de nieuwe tentoonstelling kunnen bezoeken.Goed, en nu gaan we weer aan de slag, want we hebben nog heel veel werk!

No comments:

Post a Comment